Theater Bellevue in Amsterdam is een theater met drie zalen: Grote Zaal, Klein Bellevue, Paloni Zaal.

In de Grote Zaal wordt voornamelijk toneel, muziektheater, dans, mime, jeugdtheater en poppen- en objecttheater geprogrammeerd. Klein Bellevue is dé springplank voor cabaret- en kleinkunsttalent. Speciaal voor de Paloni Zaal worden al ruim 25 jaar de unieke Bellevue Lunchtheatervoorstellingen geproduceerd. Behalve eigen producties zijn hier ook regelmatig voorstellingen van bestaande gezelschappen en producenten te zien.

Theater Bellevue is verbonden aan enkele huisgezelschappen en -makers, zoals mugmetdegoudentand, Toneelschuur Producties, Golden Palace, De Toneelmakerij, De Hollanders, Orkater en Jakop Ahlbom.
Tevens huisvest Theater Bellevue (maandelijkse) programma's: BIES (het cabaret try-out Podium van Amsterdam in Klein Bellevue), Fluisterende olifanten (off the record talkshow door Theodor Holman & Gijs Groenteman in Klein Bellevue), Het Nieuwe Lied (Nederlandstalig muziekprogramma in Klein Bellevue), Nachtgasten (improvisatietheater in de Grote Zaal) en de Tekstsmederij (vers gesmede Nederlandse toneelteksten in het Toneelhuis van de Grote Zaal).
Samen met Ostade A'dam en Jeugdtheater de Krakeling organiseert Theater Bellevue het jaarlijkse Pop Arts Festival, een festival met een programmering van poppen- en objecttheater. Naast het eigen festival huisvest Theater Bellevue jaarlijks tevens een deel van de programmeringen van Holland Festival, JuliDans, Amsterdam Fringe Festival en Nederlands Theater Festival.


Geschiedenis:
Het gebouw aan de Leidsekade dateert uit circa 1840 en huisvestte twee sociëteiten: Concordia (alleen toegankelijk voor heren) en Bellevue (ook voor vrouwen en kinderen). De eerste voorzitter van Sociëteit Bellevue was de schrijver Jacob van Lennep.

In 1883 kwam het gebouw in handen van de heer Stroucken en werd het omgedoopt in Maison Stroucken. Het gebouw had in die tijd vooral grote bekendheid als vergadercentrum. Alle grote politici hebben er hun kiezers toegesproken. O.a. Domela Nieuwenhuis vierde er grote triomfen. In 1899 werd de oude naam Bellevue in ere hersteld. Onder directeur Willem van Rijn werd Bellevue hét centrum van het Amsterdamse verenigingsleven. Er vonden toneelvoorstellingen plaats met bal na, zomerconcerten, bokswedstrijden, examens, schoolfeesten en ook nog steeds vergaderingen van politieke partijen.

Het leger heeft in 1914 Bellevue gedurende een jaar opgeëist als doorgangskazerne.

In 1938 vond een ingrijpende verbouwing plaats. Bellevue werd ‘een van de modernste amusementspaleizen van West-Europa’ met vijf zalen (uitlopend in de Marnixstraat) en het restaurant Paloni. ‘Bellevue alle zalen!’ betekende toen: een kolossaal feest. Zelfs als het feest ergens anders werd gegeven riep men ‘Bellevue alle zalen!’ om aan te geven dat het groots was. Bellevue was in die jaren zonder twijfel het meest populaire theater van Amsterdam.

None

Eind jaren '60 bouwde de NTS (Nederlandse Televisie Stichting, voorloper van de NOS) de toneelzalen aan de Leidsekade om tot televisiestudio’s. De zalen aan de Marnixstraat waren al eerder verbouwd tot bioscopen. In 1975 gunde de Gemeente Amsterdam het gebouw aan Toneelgroep Centrum, die er een belangrijk stuk naoorlogse toneelgeschiedenis heeft gemaakt.

Bellevue maakte vanaf 1987 deel uit van de Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar. Het theater werd in 1997 ingrijpend verbouwd, waarbij o.a. de Grote Zaal werd uitgebreid en de techniekcabines werden gerenoveerd. Ook de entree, hal, garderobe en Kleine Zaal (dat later de naam Klein Bellevue zou krijgen) werden opgeknapt.

Na 58 jaar sloot het Nieuwe de la Mar Theater echter op 1 januari 2006 zijn deuren. Ter gelegenheid hiervan speelde Freek de Jonge de speciaal voor het Nieuwe de la Mar Theater gemaakte afscheidsvoorstelling Freek doet de deur dicht. Ook verscheen er een afscheidsboek, getiteld Doek! - Nieuwe de la Mar Theater 1947-2005, van de hand van schrijver en theaterrecensent Henk van Gelder. Theater Bellevue bestaat sindsdien als zelfstandig theater.

Het inpandige Theatercafé en -Restaurant De Smoeshaan was een zelfstandig café en is in 2013 overgenomen door Theater Bellevue. Het ontleent zijn naam aan Plautus' komedie De Smoeshaan. In 1968 werd deze geruchtmakende productie van Toneelgroep Centrum onzedelijk geacht en gold er een vertoningsverbod voor.